SPORTSKI VRTIĆ U SRCU BEOGRADA

SPORTSKI VRTIĆ U SRCU BEOGRADA

Neuhvatljiv za kameru, od svoje brzine, četvorogodišnji Petar juri po snegu svog novog druga Mihaila. Kad ga stigne, onda će od njega bežati. Takva su pravila igre. Zenice su im široke. Osmeh ne može biti veći. Tu su i Klara i Matej. I oni beže, u nadi da će uskoro biti uhvaćni, pa da i oni nekoga pojure.

 

Na drugom mestu mlađi drugari lopaticama sakupljaju sneg. Stavljaju ga u kanticu. Zidaju nešto. Tamo još drugara sneg ne sprečava da voze trocikle, trotinete i razne neke životinjo-mobile. Izabela bi na tobogan. Anđelija i Neva prave Sneška. Vaspitačice su tu da im pomognu kad zastanu, ali se ne mešaju dok su deca zaposlena. Zaposlio ih je sneg, radost i svež vazduh.
 

Ko bi rekao da se ova zimska idila odigrava u srcu Beograda, na Voždovcu, ulica Tabanovačka 3, nadomak Autokomande, u sportskom vrtiću „Bibi – dečiji svet“.

DETE KOJE SE SLOBODNO KREĆE, DETE JE PUNO SREĆE

„Dete koje se slobodno kreće, dete je puno sreće“ – naša je aksioma u pristupu deci. Kada su im zadovoljene potrebe za kretanjem, onda deca mogu da uče, da crtaju, da stvaraju. Tada mogu sve. Mi ne umanjujemo značaj kreativnosti i edukacije. Mi stvaramo posebne uslove za njih tako što smo prostor i program prilagodili deci u pokretu, a dete koje se slobodno kreće, dete je puno sreće – i stvaralac, i naučnik. Pored dvorišta od 600m², unutrašnji prostor vrtića je takođe veoma prostran. Jedna od prostorija je i velika fiskulturna sala.

Kod nas dan počinje Mrdalicom. Gotovo ritualno, svakog dana posle doručka, po pola sata deca se razmrdavaju, uvećavaju svoje mišiće, pluća, borbeno srce, a troše višak energije. Vođena su pričom koja je tematski povezana sa programom i tako prolaze kroz poligone, rešavajući zadatke i za razmišljanje i za mišiće.

SPORT SVAKI DAN

Naša deca su svakodnevno izložena usmerenim fizičkim aktivnostima – sportom, jer sport je zdrav i potreban. On razvija i duh i telo. Naravno, poštujemo sve razlike naše dece i fokusiramo se na to da svako dete učestvuje. Ne favorizujemo uspešnije i doziramo takmičenja među decom, tako da ona manje uspešna deca stiču i čuvaju samopouzdanje. Deca prolaze kroz razne sportove. Ako je dete posebno nadareno za neki sport, mi roditeljima ukazujemo na to, kao što i ukazujemo na to da se zanima za neku kreativnu ili saznajnu oblast.

KREATIVNOST SVAKI DAN

Kada je dete dobilo dovoljno prostora za sport, onda je spremno da stvara, da uči, da mašta. Raspored dana je takav da se na najbolji mogući način smenjuju fizičke i umne aktivnosti. Mi smo pobornici stare kineske poslovice: „Što čujem – zaboravim, što vidim – zapamtim, što uradim – naučim“. Zato naša deca svakog dana stvaraju i tako uče. Ona crtaju, boje, modeluju, mese, vajaju, kače, lepe, probadaju, seckaju, cepaju, spajaju, šrafe, slažu, uvlače, provlače…

      

0 Comments

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *